☕🍫 Kávés mignon recept

Kávéfajták
Kávéfajták
4 Perc olvasás

Recept származási országa: Nemzetközi
Kategória: Csokoládés sütemények

A kávés mignon egy igazán elegáns és finom sütemény, amely a lágy kávés krémet, a puha tésztát és a csokoládés mázat ötvözi. Kávéimádóknak kötelező desszert, hiszen az intenzív mokkaíz minden falatnál érezhető!


⏳ Elkészítési idő

  • Előkészítés: 25 perc
  • Sütés: 20 perc
  • Hűtés: 30 perc
  • Teljes idő: kb. 1 óra 15 perc

🍽 Mennyiség

  • Kb. 12-16 mokka mignon (kockára vágva)

🛒 Összetevők

Tészta:

  • 3 db tojás
  • 100 g cukor
  • ½ csomag vaníliás cukor
  • 50 ml fekete kávé
  • 1 ek zsemlemorzsa
  • 2 ek liszt
  • ½ csomag sütőpor

Krém:

  • 2 db tojássárgája
  • 150 g cukor
  • ½ csomag vaníliás cukor
  • 50 g liszt
  • 150 ml tej
  • 100 ml fekete kávé
  • 120 g vaj
  • 3 db lapzselatin (fél csomag)

Csokoládés máz:

  • 100 g porcukor
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 ek tej
  • 60 g vaj

Díszítés (opcionális):

  • Darált vagy egész dió
  • Pirított mogyoró

🥣 Elkészítés

1. A tészta elkészítése

  1. A tojásokat válaszd szét.
  2. A tojássárgáját keverd habosra a cukorral és a vaníliás cukorral.
  3. Add hozzá a fekete kávét, majd szitáld bele a lisztet, zsemlemorzsát és sütőport, és keverd simára.
  4. A tojásfehérjéket verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd a tésztába.
  5. Öntsd a masszát egy 15×30 cm-es, kivajazott, sütőpapírral bélelt tepsibe.
  6. Süsd alacsony hőfokon (kb. 160°C-on) 20 percig (tűpróbáig).
  7. Hűtsd ki a tésztát, majd vágd ketté (nem vízszintesen, hanem két egyenlő téglalapra).

2. A kávés krém elkészítése

  1. A tojássárgáját keverd össze a cukorral és a vaníliás cukorral.
  2. Fokozatosan add hozzá a tejet, lisztet és a fekete kávét, majd keverd simára.
  3. Főzd sűrű krémmé, folyamatos kevergetés mellett (kb. 15 perc).
  4. Vedd le a tűzről, add hozzá a vajat, és keverd, amíg elolvad.
  5. Közben a zselatinlapokat áztasd be hideg vízbe, majd amikor megpuhultak, add a forró krémhez, és keverd el alaposan.
  6. Hagyd kihűlni.

3. A sütemény összeállítása

  1. Az egyik tésztalapra kend rá a kihűlt kávés krémet, majd helyezd rá a másik lapot.
  2. Tedd hűtőbe kb. 30 percre, hogy a krém kissé megszilárduljon.
  3. Hűtés után vágd egyforma kockákra (kb. 4×4 cm-es darabokra).

4. A csokoládémáz elkészítése

  1. A porcukrot, kakaóport, tejet és vajat egy kis lábasban gőz fölött olvaszd össze, amíg fényes és sima mázat kapsz.
  2. Még melegen mártsd bele a mignonokat vagy öntsd rá a tetejére egy kanállal.
  3. Ha szeretnéd, darált dióval vagy mogyoróval megszórhatod a tetejét.

🍽 Tálalás

  • Kávé vagy cappuccino mellé tökéletes desszert.
  • Hűtőben 2-3 napig eltartható, de érdemes frissen fogyasztani.
  • Tálalás előtt hagyd 10 percig szobahőmérsékleten, hogy a krém kissé megpuhuljon.

🔥 Tippek és trükkök

  • Ha még erősebb kávéízt szeretnél, adj a krémhez egy kis instant kávéport.
  • A mázat ne hagyd kihűlni, mert megszilárdul, és nehéz lesz egyenletesen bevonni a sütiket!
  • A tészta zsemlemorzsától lesz picit ruganyos, így könnyebb kezelni, de ha szeretnéd, lecserélheted őrölt mandulára vagy dióra.
  • Ha puhább, krémesebb textúrát szeretnél, a zselatint elhagyhatod, de így a krém kevésbé fog tartani.

Jó sütést és élvezd ezt a finom mokka mignont! ☕🍫✨

Oszd meg a cikket