Recept származási országa: Nemzetközi
Kategória: Csokoládés sütemények
A kávés mignon egy igazán elegáns és finom sütemény, amely a lágy kávés krémet, a puha tésztát és a csokoládés mázat ötvözi. Kávéimádóknak kötelező desszert, hiszen az intenzív mokkaíz minden falatnál érezhető!
⏳ Elkészítési idő
- Előkészítés: 25 perc
- Sütés: 20 perc
- Hűtés: 30 perc
- Teljes idő: kb. 1 óra 15 perc
🍽 Mennyiség
- Kb. 12-16 mokka mignon (kockára vágva)
🛒 Összetevők
Tészta:
- 3 db tojás
- 100 g cukor
- ½ csomag vaníliás cukor
- 50 ml fekete kávé
- 1 ek zsemlemorzsa
- 2 ek liszt
- ½ csomag sütőpor
Krém:
- 2 db tojássárgája
- 150 g cukor
- ½ csomag vaníliás cukor
- 50 g liszt
- 150 ml tej
- 100 ml fekete kávé
- 120 g vaj
- 3 db lapzselatin (fél csomag)
Csokoládés máz:
- 100 g porcukor
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 ek tej
- 60 g vaj
Díszítés (opcionális):
- Darált vagy egész dió
- Pirított mogyoró
🥣 Elkészítés
1. A tészta elkészítése
- A tojásokat válaszd szét.
- A tojássárgáját keverd habosra a cukorral és a vaníliás cukorral.
- Add hozzá a fekete kávét, majd szitáld bele a lisztet, zsemlemorzsát és sütőport, és keverd simára.
- A tojásfehérjéket verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd a tésztába.
- Öntsd a masszát egy 15×30 cm-es, kivajazott, sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Süsd alacsony hőfokon (kb. 160°C-on) 20 percig (tűpróbáig).
- Hűtsd ki a tésztát, majd vágd ketté (nem vízszintesen, hanem két egyenlő téglalapra).
2. A kávés krém elkészítése
- A tojássárgáját keverd össze a cukorral és a vaníliás cukorral.
- Fokozatosan add hozzá a tejet, lisztet és a fekete kávét, majd keverd simára.
- Főzd sűrű krémmé, folyamatos kevergetés mellett (kb. 15 perc).
- Vedd le a tűzről, add hozzá a vajat, és keverd, amíg elolvad.
- Közben a zselatinlapokat áztasd be hideg vízbe, majd amikor megpuhultak, add a forró krémhez, és keverd el alaposan.
- Hagyd kihűlni.
3. A sütemény összeállítása
- Az egyik tésztalapra kend rá a kihűlt kávés krémet, majd helyezd rá a másik lapot.
- Tedd hűtőbe kb. 30 percre, hogy a krém kissé megszilárduljon.
- Hűtés után vágd egyforma kockákra (kb. 4×4 cm-es darabokra).
4. A csokoládémáz elkészítése
- A porcukrot, kakaóport, tejet és vajat egy kis lábasban gőz fölött olvaszd össze, amíg fényes és sima mázat kapsz.
- Még melegen mártsd bele a mignonokat vagy öntsd rá a tetejére egy kanállal.
- Ha szeretnéd, darált dióval vagy mogyoróval megszórhatod a tetejét.
🍽 Tálalás
- Kávé vagy cappuccino mellé tökéletes desszert.
- Hűtőben 2-3 napig eltartható, de érdemes frissen fogyasztani.
- Tálalás előtt hagyd 10 percig szobahőmérsékleten, hogy a krém kissé megpuhuljon.
🔥 Tippek és trükkök
- Ha még erősebb kávéízt szeretnél, adj a krémhez egy kis instant kávéport.
- A mázat ne hagyd kihűlni, mert megszilárdul, és nehéz lesz egyenletesen bevonni a sütiket!
- A tészta zsemlemorzsától lesz picit ruganyos, így könnyebb kezelni, de ha szeretnéd, lecserélheted őrölt mandulára vagy dióra.
- Ha puhább, krémesebb textúrát szeretnél, a zselatint elhagyhatod, de így a krém kevésbé fog tartani.
Jó sütést és élvezd ezt a finom mokka mignont! ☕🍫✨