Recept forrása: Általános házi recept
Recept származási országa: Nemzetközi
Kategória: Desszert, sütemény
Tartalom
⏳ Elkészítési idő
- Előkészítés: 10 perc
- Sütés: 20-25 perc
- Teljes idő: kb. 35 perc
🍽 Mennyiség
- 12 közepes méretű muffin
🛒 Összetevők
Száraz hozzávalók:
- 200 g finomliszt
- 120 g cukor (barnacukor is lehet)
- 1 csomag sütőpor (12 g)
- 1 csipet só
Nedves hozzávalók:
- 1 tojás
- 100 ml tej
- 100 ml erős feketekávé (kihűtve)
- 80 ml olaj vagy olvasztott vaj
- 1 tk vaníliakivonat
Opcionális kiegészítők:
- 50 g étcsokoládé darabok vagy kakaóbabtöret
- 1 tk őrölt fahéj a tésztába (ha szereted a fűszeres ízt)
🥣 Elkészítés
- Előkészítés: Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy muffin formát papírkapszlikkal vagy vajazd ki.
- Száraz hozzávalók keverése: Egy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport és sót.
- Nedves hozzávalók keverése: Egy másik tálban verd fel a tojást, add hozzá a tejet, a kihűlt kávét, az olajat (vagy vajat) és a vaníliakivonatot.
- Tészta elkészítése: Öntsd a nedves keveréket a száraz hozzávalókhoz, és keverd össze, de ne dolgozd túl—elég, ha éppen összeáll. Ha használsz csokoládét vagy fahéjat, most add hozzá.
- Sütés: Kanalazd a tésztát a muffinformákba, kb. ¾ részig töltsd meg őket. Süsd 20-25 percig, vagy amíg a tetejük aranybarna lesz, és a beleszúrt fogpiszkáló tisztán kijön.
- Hűtés: Hagyd a muffinokat pár percig a formában, majd helyezd rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
🍽 Tálalás
- Frissen fogyasztva a legfinomabb, de légmentesen záródó dobozban 2-3 napig eltartható.
- Tálalható tejszínhabbal, porcukorral megszórva vagy egy kis extra kávésziruppal meglocsolva.
🔥 Tippek és trükkök
- Ha még intenzívebb kávéízt szeretnél, keverj a tésztába 1 tk instant kávéport.
- Ha lágyabb állagot szeretnél, a tejet helyettesítheted görög joghurttal.
- A muffinokat extra dekorációként leöntheted egy kis kávés cukormázzal (porcukor és kávé keveréke).
Jó sütögetést és élvezd a finom, kávés muffinokat! ☕🧁