☕ Gluténmentes kávés sütemény

Kávéfajták
Kávéfajták
2 Perc olvasás

Recept forrása: Eredeti recept
Recept származási országa: Nemzetközi
Kategória: Desszert, gluténmentes sütemény

Ez a könnyű, lágy sütemény kiválóan illik a reggeli kávé mellé, de desszertként is tökéletes. Gluténmentes, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják.


⏳ Elkészítési idő

  • Előkészítés: 40 perc
  • Sütés: 35 perc
  • Teljes idő: kb. 1 óra 15 perc

🍽 Mennyiség

  • 8-10 adag

🛒 Összetevők

  • 4 tojásfehérje
  • 60 ml magolaj (pl. napraforgó-, repce- vagy mandulaolaj)
  • 100 ml frissen főzött kávé (langyosra hűtve)
  • 150 g porcukor
  • 1 g só
  • 75 g burgonyakeményítő
  • 30 g rizsliszt
  • 40 g kukoricakeményítő
  • ½ citrom reszelt héja
  • 8 g szárított élesztő
  • 0,5 g vaníliapor vagy 1 tk vaníliakivonat

🥣 Elkészítés

  1. Kávé előkészítése: Főzd le a kávét, majd hagyd langyosra hűlni.
  2. Tojások előkészítése: Válaszd szét a tojásokat, és a fehérjéket tedd félre.
  3. Nedves hozzávalók keverése: Egy tálban keverd össze a kávét az olajjal és a reszelt citromhéjjal.
  4. Száraz hozzávalók előkészítése: Szitáld össze a rizslisztet, a burgonya- és kukoricakeményítőt, majd add hozzá a szárított élesztőt, a porcukrot és a vaníliát.
  5. Tojáshab felverése: A tojásfehérjéket egy csipet sóval verd kemény habbá.
  6. Tészta összeállítása: Óvatosan forgasd bele a felvert tojásfehérjét a száraz hozzávalókhoz, hogy a tészta könnyű és levegős maradjon.
  7. Formázás és sütés: Vajazz ki mini tortaformákat vagy muffin formákat, és öntsd bele a tésztát.
  8. Sütés: 150°C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 35 percig, amíg a teteje aranybarna lesz és a beleszúrt fogpiszkáló tisztán kijön.
  9. Hűtés: Hagyd a süteményeket 10 percig a formában, majd helyezd őket rácsra, hogy teljesen kihűljenek.

🍽 Tálalás

  • Porcukorral meghintve, friss bogyós gyümölcsökkel vagy egy csésze kávéval tálald.
  • Tejszínhabbal vagy kávékrémmel is feldobhatod.

🔥 Tippek és trükkök

  • Ha még intenzívebb kávéízt szeretnél, adj a tésztához 1 tk instant kávéport.
  • Ha puhább, szaftosabb állagot szeretnél, egy kis mandulalisztet is adhatsz a keverékhez (30 g rizsliszt helyett 20 g rizsliszt + 10 g mandulaliszt).
  • A süteményt légmentesen záródó dobozban 2-3 napig frissen tarthatod.

Jó sütést és élvezd ezt a könnyed, gluténmentes kávés süteményt! ☕🍰

Oszd meg a cikket