Recept forrása: Eredeti recept
Recept származási országa: Nemzetközi
Kategória: Alaprecept, piskóta
Ez a kávés piskótalap tökéletes alapja lehet egy ízletes piskótatekercsnek vagy egy réteges süteménynek. A tészta kifejezetten laposabb és rugalmasabb, hogy könnyedén fel lehessen tekerni anélkül, hogy eltörne vagy kiszáradna. A kakaó és az erős kávé különleges mélységet ad az ízének, így egy igazán aromás és gazdag süteményt kapunk.
⏳ Elkészítési idő
- Előkészítés: 20 perc
- Sütés: 10-12 perc
- Teljes idő: kb. 35 perc
🍽 Mennyiség
- 1 db 20×30 cm-es piskótalap
🛒 Összetevők
- 5 db tojás
- 100 g cukor
- 90 g finomliszt
- 10 g cukrozatlan kakaópor
- 50 ml erős főzetű kávé (lehetőleg frissen főzött eszpresszó vagy presszókávé)
- 1 csipet só
🥣 Elkészítés
- Erős kávé lefőzése:
- Főzzünk le kb. 50 ml erős kávét, majd hagyjuk langyosra hűlni.
- Ha szeretnénk, főzhetünk többet is, és közben élvezhetjük a kávé frissítő aromáját.
- Tojások szétválasztása:
- Az 5 db tojás sárgáját és fehérjét külön-külön tálba tesszük.
- Ügyeljünk arra, hogy a fehérjébe ne kerüljön egy csepp sárgája sem, mert ez megakadályozhatja a megfelelő habosodást.
- Tojásfehérje felverése:
- A tojásfehérjéket elkezdjük habosítani, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukor 2/3 részét (kb. 3,5 evőkanál).
- Addig verjük, míg fényes, kemény habot nem kapunk. Ha a hab nem tartja meg az alakját, folytassuk a habverést.
- Tojássárgája kihabosítása:
- A maradék 1/3 rész cukrot (kb. 1,5 evőkanál) a tojássárgájához adjuk, és habosra keverjük, amíg kivilágosodik és krémes lesz.
- Ez a lépés fontos, mert a jól kihabosított tojássárgája légiesebbé teszi a tésztát.
- Száraz hozzávalók összeállítása:
- Egy külön tálban összekeverjük a lisztet, kakaóport és egy csipet sót.
- Fontos, hogy át is szitáljuk a száraz hozzávalókat, így elkerülhetjük a csomósodást, és még könnyedebb lesz a piskóta.
- Kávé hozzáadása a tojássárgájás keverékhez:
- Az előzőleg főzött 50 ml kávét hozzáöntjük a cukorral kihabosított tojássárgájához.
- Óvatosan keverjük össze, hogy a kávé teljesen elegyedjen.
- Tojásfehérje és tojássárgája összevegyítése:
- A keményre vert tojásfehérjéből egy nagy kanálnyit a kávés tojássárgájához keverünk, hogy fellazítsuk azt.
- Ezután a sárgájás keveréket visszaöntjük a többi tojásfehérjéhez, és finoman összeforgatjuk egy spatulával.
- Ügyeljünk rá, hogy ne törjük össze a habot, mert ez biztosítja a tészta könnyedségét.
- Száraz hozzávalók hozzáadása:
- Fokozatosan, körkörös mozdulatokkal szitálva adjuk hozzá a kakaós lisztet, és óvatosan dolgozzuk bele.
- Ne keverjük túl! Csak annyira dolgozzuk össze, hogy a száraz és nedves összetevők teljesen elkeveredjenek.
- Sütés előkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- Egy 20×30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, hogy a piskóta ne ragadjon le.
- Sütés:
- A tésztát egyenletesen eloszlatjuk a sütőpapírral bélelt tepsiben, hogy mindenhol egyforma vastagságú legyen.
- Előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, amíg a teteje megszilárdul, de még rugalmas marad.
- Ne süssük túl, mert kiszáradhat, és nem lesz könnyen feltekerhető.
- Hűtés és formázás:
- Miután kivettük a sütőből, egy tiszta, nedves konyharuhával letakarjuk a piskótalapot.
- Ez segít megőrizni a nedvességét, így könnyebben tekerhető lesz, ha piskótatekercset készítünk belőle.
🍽 Felhasználási javaslatok
🔹 Piskótatekercs alap: Kenjünk rá kávékrémet, mascarponés tölteléket vagy csokoládékrémet, majd tekerjük fel és hagyjuk pihenni.
🔹 Réteges süteményekhez: A kihűlt piskótalapot vágjuk több egyenlő részre, és rétegezzük vaníliakrémmel, lekvárral vagy mogyorókrémmel.
🔹 Kávés tortaalap: Egy torta alapjaként is használható, ha egy krémes, lágy állagú desszertet szeretnénk készíteni.
🔥 Tippek és trükkök
- Ha erőteljesebb kávéízt szeretnél, adj a liszthez 1 tk instant kávéport is.
- A nedves konyharuhás trükk különösen hasznos, ha piskótatekercset készítesz, mert megakadályozza a tészta kiszáradását.
- Ha extra puha állagot szeretnél, 1 evőkanál mézet is adhatsz a tojássárgájás keverékhez.
Jó sütést és élvezd ezt az illatos, könnyed kávés piskótalapot! ☕🍰