☕ Kávés piskótalap recept

Kávéfajták
Kávéfajták
4 Perc olvasás

Recept forrása: Eredeti recept
Recept származási országa: Nemzetközi
Kategória: Alaprecept, piskóta

Ez a kávés piskótalap tökéletes alapja lehet egy ízletes piskótatekercsnek vagy egy réteges süteménynek. A tészta kifejezetten laposabb és rugalmasabb, hogy könnyedén fel lehessen tekerni anélkül, hogy eltörne vagy kiszáradna. A kakaó és az erős kávé különleges mélységet ad az ízének, így egy igazán aromás és gazdag süteményt kapunk.


⏳ Elkészítési idő

  • Előkészítés: 20 perc
  • Sütés: 10-12 perc
  • Teljes idő: kb. 35 perc

🍽 Mennyiség

  • 1 db 20×30 cm-es piskótalap

🛒 Összetevők

  • 5 db tojás
  • 100 g cukor
  • 90 g finomliszt
  • 10 g cukrozatlan kakaópor
  • 50 ml erős főzetű kávé (lehetőleg frissen főzött eszpresszó vagy presszókávé)
  • 1 csipet só

🥣 Elkészítés

  1. Erős kávé lefőzése:
    • Főzzünk le kb. 50 ml erős kávét, majd hagyjuk langyosra hűlni.
    • Ha szeretnénk, főzhetünk többet is, és közben élvezhetjük a kávé frissítő aromáját.
  2. Tojások szétválasztása:
    • Az 5 db tojás sárgáját és fehérjét külön-külön tálba tesszük.
    • Ügyeljünk arra, hogy a fehérjébe ne kerüljön egy csepp sárgája sem, mert ez megakadályozhatja a megfelelő habosodást.
  3. Tojásfehérje felverése:
    • A tojásfehérjéket elkezdjük habosítani, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukor 2/3 részét (kb. 3,5 evőkanál).
    • Addig verjük, míg fényes, kemény habot nem kapunk. Ha a hab nem tartja meg az alakját, folytassuk a habverést.
  4. Tojássárgája kihabosítása:
    • A maradék 1/3 rész cukrot (kb. 1,5 evőkanál) a tojássárgájához adjuk, és habosra keverjük, amíg kivilágosodik és krémes lesz.
    • Ez a lépés fontos, mert a jól kihabosított tojássárgája légiesebbé teszi a tésztát.
  5. Száraz hozzávalók összeállítása:
    • Egy külön tálban összekeverjük a lisztet, kakaóport és egy csipet sót.
    • Fontos, hogy át is szitáljuk a száraz hozzávalókat, így elkerülhetjük a csomósodást, és még könnyedebb lesz a piskóta.
  6. Kávé hozzáadása a tojássárgájás keverékhez:
    • Az előzőleg főzött 50 ml kávét hozzáöntjük a cukorral kihabosított tojássárgájához.
    • Óvatosan keverjük össze, hogy a kávé teljesen elegyedjen.
  7. Tojásfehérje és tojássárgája összevegyítése:
    • A keményre vert tojásfehérjéből egy nagy kanálnyit a kávés tojássárgájához keverünk, hogy fellazítsuk azt.
    • Ezután a sárgájás keveréket visszaöntjük a többi tojásfehérjéhez, és finoman összeforgatjuk egy spatulával.
    • Ügyeljünk rá, hogy ne törjük össze a habot, mert ez biztosítja a tészta könnyedségét.
  8. Száraz hozzávalók hozzáadása:
    • Fokozatosan, körkörös mozdulatokkal szitálva adjuk hozzá a kakaós lisztet, és óvatosan dolgozzuk bele.
    • Ne keverjük túl! Csak annyira dolgozzuk össze, hogy a száraz és nedves összetevők teljesen elkeveredjenek.
  9. Sütés előkészítése:
    • Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
    • Egy 20×30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, hogy a piskóta ne ragadjon le.
  10. Sütés:
  • A tésztát egyenletesen eloszlatjuk a sütőpapírral bélelt tepsiben, hogy mindenhol egyforma vastagságú legyen.
  • Előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, amíg a teteje megszilárdul, de még rugalmas marad.
  • Ne süssük túl, mert kiszáradhat, és nem lesz könnyen feltekerhető.
  1. Hűtés és formázás:
  • Miután kivettük a sütőből, egy tiszta, nedves konyharuhával letakarjuk a piskótalapot.
  • Ez segít megőrizni a nedvességét, így könnyebben tekerhető lesz, ha piskótatekercset készítünk belőle.

🍽 Felhasználási javaslatok

🔹 Piskótatekercs alap: Kenjünk rá kávékrémet, mascarponés tölteléket vagy csokoládékrémet, majd tekerjük fel és hagyjuk pihenni.

🔹 Réteges süteményekhez: A kihűlt piskótalapot vágjuk több egyenlő részre, és rétegezzük vaníliakrémmel, lekvárral vagy mogyorókrémmel.

🔹 Kávés tortaalap: Egy torta alapjaként is használható, ha egy krémes, lágy állagú desszertet szeretnénk készíteni.


🔥 Tippek és trükkök

  • Ha erőteljesebb kávéízt szeretnél, adj a liszthez 1 tk instant kávéport is.
  • A nedves konyharuhás trükk különösen hasznos, ha piskótatekercset készítesz, mert megakadályozza a tészta kiszáradását.
  • Ha extra puha állagot szeretnél, 1 evőkanál mézet is adhatsz a tojássárgájás keverékhez.

Jó sütést és élvezd ezt az illatos, könnyed kávés piskótalapot! ☕🍰

Oszd meg a cikket