Recept forrása: Eredeti recept
Recept származási országa: Franciaország
Kategória: Desszert
A csokoládé mousse (ejtsd: musz) egy elegáns, könnyed és habos desszert, amelyet már az 1800-as években is készítettek Franciaországban. Ez a kávés változat még különlegesebbé teszi, hiszen a csokoládé és a kávé tökéletesen kiegészítik egymást, gazdag ízt adva a mousse-nak.
⏳ Elkészítési idő
- Előkészítés: 30-40 perc
- Hűtés: 1-2 óra
- Teljes idő: kb. 2,5 óra
🍽 Mennyiség
- 4 adag
🛒 Összetevők
Ganache (csokoládé alapkrém):
- 100 g étcsokoládé (minimum 60%-os kakaótartalmú)
- 50 ml habtejszín
- 1 tasak instant kávé (pl. Lingzhi Black Coffee vagy más erős instant kávé)
Csokoládé mousse:
- 2 db tojás
- 40 g cukor
- 200 ml habtejszín
- 1 csipet só
Díszítés:
- Friss eper (ízlés szerint)
- Tejszínhab (elhagyható)
🥣 Elkészítés
1. Kávés csokoládé ganache készítése
- A csokoládét törd apró darabokra, és tedd egy hőálló tálba.
- A habtejszínt forrald fel, majd vedd le a tűzről, és hagyd kicsit hűlni (kb. 80°C alá).
- Keverd hozzá az instant kávéport, és alaposan oldd fel benne.
- Öntsd a meleg kávés tejszínt a csokoládéra, és keverd addig, amíg sima, fényes masszát kapsz.
- Hagyd szobahőmérsékletűre hűlni, majd tedd félre.
2. Tojáskrém elkészítése
- A tojásokat válaszd szét, a fehérjéket tedd félre.
- A tojássárgáját keverd össze a cukorral, és gőz fölött (vízgőz fölött egy hőálló tálban) keverd addig, amíg besűrűsödik.
- Vedd le a gőzről, és habosítsd tovább, amíg kihűl.
- Keverd össze a kávés csokoládé ganache-krémmel, és egyenletesen dolgozd el.
3. Tojáshab és tejszínhab elkészítése
- A tojásfehérjéket egy csipet sóval verd kemény habbá.
- A habból egy kis adagot adj a csokoládés keverékhez, hogy fellazítsd.
- A maradék habot óvatosan forgasd bele a csokoládéba, hogy levegős maradjon.
- A hideg habtejszínt verd kemény habbá, majd ezt is finoman forgasd bele a mousse-ba.
4. Hűtés és tálalás
- A kész mousse-t kanalazd 4 pohárba vagy tálkába.
- Hűtsd legalább 1-2 órán át, hogy megfelelő állaga legyen.
- Díszítés:
- Tálalás előtt szórd meg friss eperdarabokkal.
- Ízlés szerint tejszínhabot is tehetsz rá.
🍽 Tálalás
- A mousse önmagában is mennyei, de friss bogyós gyümölcsökkel, kakaóporral vagy csokoládéforgáccsal még finomabb.
- Espresso mellé tökéletes desszert egy elegáns vacsora végén!
🔥 Tippek és trükkök
- Ha még erőteljesebb kávéízt szeretnél, a ganache-hoz adj plusz 1 tk instant kávéport.
- A mousse alapját ne keverd túl erősen, mert elveszítheti levegős, habos állagát.
- Gluténmentes édesség! Bárki fogyaszthatja, aki kerüli a glutént.
- Tejszín helyett mascarponét is használhatsz, ha még gazdagabb krémességet szeretnél.
Jó étvágyat és élvezd ezt a fenséges kávés csokoládé mousse-t! ☕🍫✨