🍫☕ Fenséges kávés csokoládé mousse

Kávéfajták
Kávéfajták
3 Perc olvasás

Recept forrása: Eredeti recept
Recept származási országa: Franciaország
Kategória: Desszert

A csokoládé mousse (ejtsd: musz) egy elegáns, könnyed és habos desszert, amelyet már az 1800-as években is készítettek Franciaországban. Ez a kávés változat még különlegesebbé teszi, hiszen a csokoládé és a kávé tökéletesen kiegészítik egymást, gazdag ízt adva a mousse-nak.


⏳ Elkészítési idő

  • Előkészítés: 30-40 perc
  • Hűtés: 1-2 óra
  • Teljes idő: kb. 2,5 óra

🍽 Mennyiség

  • 4 adag

🛒 Összetevők

Ganache (csokoládé alapkrém):

  • 100 g étcsokoládé (minimum 60%-os kakaótartalmú)
  • 50 ml habtejszín
  • 1 tasak instant kávé (pl. Lingzhi Black Coffee vagy más erős instant kávé)

Csokoládé mousse:

  • 2 db tojás
  • 40 g cukor
  • 200 ml habtejszín
  • 1 csipet só

Díszítés:

  • Friss eper (ízlés szerint)
  • Tejszínhab (elhagyható)

🥣 Elkészítés

1. Kávés csokoládé ganache készítése

  1. A csokoládét törd apró darabokra, és tedd egy hőálló tálba.
  2. A habtejszínt forrald fel, majd vedd le a tűzről, és hagyd kicsit hűlni (kb. 80°C alá).
  3. Keverd hozzá az instant kávéport, és alaposan oldd fel benne.
  4. Öntsd a meleg kávés tejszínt a csokoládéra, és keverd addig, amíg sima, fényes masszát kapsz.
  5. Hagyd szobahőmérsékletűre hűlni, majd tedd félre.

2. Tojáskrém elkészítése

  1. A tojásokat válaszd szét, a fehérjéket tedd félre.
  2. A tojássárgáját keverd össze a cukorral, és gőz fölött (vízgőz fölött egy hőálló tálban) keverd addig, amíg besűrűsödik.
  3. Vedd le a gőzről, és habosítsd tovább, amíg kihűl.
  4. Keverd össze a kávés csokoládé ganache-krémmel, és egyenletesen dolgozd el.

3. Tojáshab és tejszínhab elkészítése

  1. A tojásfehérjéket egy csipet sóval verd kemény habbá.
  2. A habból egy kis adagot adj a csokoládés keverékhez, hogy fellazítsd.
  3. A maradék habot óvatosan forgasd bele a csokoládéba, hogy levegős maradjon.
  4. A hideg habtejszínt verd kemény habbá, majd ezt is finoman forgasd bele a mousse-ba.

4. Hűtés és tálalás

  1. A kész mousse-t kanalazd 4 pohárba vagy tálkába.
  2. Hűtsd legalább 1-2 órán át, hogy megfelelő állaga legyen.
  3. Díszítés:
    • Tálalás előtt szórd meg friss eperdarabokkal.
    • Ízlés szerint tejszínhabot is tehetsz rá.

🍽 Tálalás

  • A mousse önmagában is mennyei, de friss bogyós gyümölcsökkel, kakaóporral vagy csokoládéforgáccsal még finomabb.
  • Espresso mellé tökéletes desszert egy elegáns vacsora végén!

🔥 Tippek és trükkök

  • Ha még erőteljesebb kávéízt szeretnél, a ganache-hoz adj plusz 1 tk instant kávéport.
  • A mousse alapját ne keverd túl erősen, mert elveszítheti levegős, habos állagát.
  • Gluténmentes édesség! Bárki fogyaszthatja, aki kerüli a glutént.
  • Tejszín helyett mascarponét is használhatsz, ha még gazdagabb krémességet szeretnél.

Jó étvágyat és élvezd ezt a fenséges kávés csokoládé mousse-t! ☕🍫✨

Oszd meg a cikket