Recept forrása: Saját fejlesztésű recept
Recept származási országa: Nemzetközi
Kategória: Desszert, sütemény
⏳ Elkészítési idő
- Előkészítés: 15 perc
- Sütés: 20-25 perc
- Hűtés: 30 perc
- Összesen: kb. 1 óra
🍽 Mennyiség
- 12 közepes méretű cupcake
🛒 Összetevők
Cupcake tészta:
- 200 g finomliszt
- 120 g cukor
- 1 csomag sütőpor (12 g)
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 100 ml tej
- 80 ml olaj vagy olvasztott vaj
- 1 tk vaníliakivonat
- 150 g friss vagy fagyasztott áfonya (ha fagyasztott, ne olvaszd ki előre)
Lágy kávéhab:
- 250 ml habtejszín (30-35%-os, hideg)
- 2 ek porcukor
- 1 tk instant kávépor (vagy 1 ek erős eszpresszó, kihűtve)
- 1 tk vaníliakivonat
Díszítéshez:
- Friss áfonya
- Kávébab vagy csokoládéreszelék
🥣 Elkészítés
Cupcake tészta:
- Előkészítés: Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és készíts elő egy muffin tepsit papírkapszlikkal.
- Száraz hozzávalók keverése: Egy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport és sót.
- Nedves hozzávalók keverése: Egy másik tálban verd fel a tojást, add hozzá a tejet, az olajat (vagy vajat) és a vaníliakivonatot.
- Tészta összeállítása: Öntsd a nedves keveréket a száraz hozzávalókhoz, és keverd össze, de ne dolgozd túl.
- Áfonya hozzáadása: Forgasd bele óvatosan az áfonyát.
- Sütés: Kanalazd a tésztát a muffin formákba, kb. ¾ részig töltsd meg őket. Süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz, és a beleszúrt fogpiszkáló tisztán kijön.
- Hűtés: Hagyd a cupcake-eket teljesen kihűlni, mielőtt a habot rátennéd.
Lágy kávéhab:
- A hideg habtejszínt verd fel félig kemény habbá.
- Add hozzá a porcukrot, a vaníliát és az instant kávéport vagy eszpresszót.
- Verd tovább, amíg lágy, krémes állagot nem kapsz (ne verd túl, hogy ne legyen darabos).
Díszítés:
- A kávéhabot habzsákba töltsd, és nyomd a kihűlt cupcake-ek tetejére.
- Friss áfonyával, csokoládéreszelékkel vagy egy-egy kávébabbal díszítheted.
🍽 Tálalás
- Frissen fogyasztva a legfinomabb, de légmentesen záródó dobozban 1-2 napig eláll a hűtőben.
- Kínálhatod egy csésze frissen főzött kávéval vagy jegeskávéval.
🔥 Tippek és trükkök
- Ha még intenzívebb kávéízt szeretnél, a tésztába is keverhetsz 1 tk instant kávéport.
- A tejet helyettesítheted mandulatejjel vagy görög joghurttal a gazdagabb textúráért.
- Ha különlegesebbé tennéd, egy kis karamellcsorgatással is feldobhatod a kávéhab tetejét.
Jó sütést és élvezd az áfonyás-kávés cupcake-eket! 🫐☕🧁