Az Arabica kávé (Coffea arabica) a legismertebb és legértékesebb kávéfajta a világon. Neve a jemeni Arábiai-félszigetről származik, ahol őshonos, és a legenda szerint itt fedezte fel egy etióp pásztor, Kaldi a kávénövény nevelő hatását. Az Arabica egy lágy, édes ízű, aromás kávé, mely finom savtartalmával és kiegyensúlyozott ízprofiljával sokak kedvence.
A Catuai, az Arabica egyik büszkesége
A Catuai az Arabica kávé egyik legismertebb és legelterjedtebb fajtája. A Catuai hibrid kávénövény, mely az 1950-es években jött létre Brazíliában, a Mundo Novo és a Caturra fajták keresztezésével. Neve a portugál „Catual” és „UAI” szavakból ered, melyek a növény jellemző tulajdonságaira utalnak.
A Catuai eredete és termesztésének története
A kávétermesztés hőskora Brazíliában
Brazília a világ legnagyobb kávétermelő országa, a globális termelés mintegy 40%-át adja. A kávétermesztés a 18. század elején kezdődött meg az országban, amikor a portugál gyarmatosítók először telepítették be a Coffea arabica növényt. Az ország kedvező éghajlati adottságai és a rendelkezésre álló olcsó munkaerő hamar az egyik legjelentősebb kávétermelővé tették Brazíliát.
A 19. század közepére a kávé vált Brazília legfontosabb exportcikkévé, az ország gazdaságának motorjává. A kávéültetvények rohamos ütemben terjedtek, és a kávétermelés egyre nagyobb szerepet játszott a brazil GDP-ben. Ebben az időszakban számos új kávéfajtát fedeztek fel és nemesítettek ki, melyek közül a legfontosabbak az Bourbon, a Typica és a Mundo Novo voltak.
A Catuai születése
Az 1950-es években a brazil kutatók újabb fontos lépést tettek a kávétermesztés fejlesztése érdekében. Ebben az időben kezdték el a Mundo Novo és a Caturra fajták keresztezését, melynek eredményeként létrejött a Catuai kávénövény.
A Catuai kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezett: magas terméshozama, erős növekedése, betegségekkel szembeni ellenállósága révén hamar népszerűvé vált a brazil ültetvényeken. Rövid tenyészideje és kompakt termete pedig lehetővé tette a sűrűbb ültetést és a mechanizált betakarítást, ami tovább növelte a hatékonyságot.
A Catuai termesztésének körülményei
Klimatikus igények
A Catuai az Arabica kávé egyik leginkább alkalmazkodóképes fajtája. Jól tűri a meleg, nedves éghajlatot, és ellenáll a betegségeknek is. Legoptimálisabb feltételei a 15-24 °C közötti hőmérséklet és az 1000-2000 mm éves csapadékmennyiség.
Bár az Arabica fajta általában magasabb, hegyvidéki területeken terem a legjobban, a Catuai a tengerszint feletti 400-1200 méteres magasságtartományban is kitűnően termeszthető. Ez a rugalmasság teszi lehetővé, hogy Brazília számos régiójában, sőt, más országokban is eredményesen termesszék.
Talajtípusok és talajművelés
A Catuai kávé a jó vízáteresztő, tápanyagokban gazdag, laza szerkezetű talajokat kedveli a legjobban. A legjobb termést a vulkanikus eredetű, vöröses-barna, jó vízgazdálkodású talajokban adja.
Az ültetvényeken rendszeres tápanyag-utánpótlásra és talajművelésre van szükség a folyamatos, magas terméshozam biztosításához. A kávécserjéket leggyakrabban soros ültetéssel, közel 2-3 méter sortávolságra telepítik, így lehetővé válik a gépi betakarítás is.
Termesztési módszerek
A Catuai fajta rendkívül alkalmazkodóképes, ezért sokféle termesztési eljárással sikeresen termeszthető. A leggyakoribb módszerek:
- Hagyományos, árnyékoló fák alatt termesztett ültetvények
- Félintenzív, részben árnyékolt ültetvények
- Nagyon intenzív, teljesen napnak kitett ültetvények
Az egyes termesztési módok eltérő kihozatalt és minőséget eredményeznek. Az intenzív, teljes napfénynek kitett ültetvények magasabb termésátlagot adnak, de a kávé íz- és aromaprofiljára negatív hatással lehet a nagy napsugárzás.
A Catuai kávé termesztésének előnyei
Kimagasló terméshozam
A Catuai fajta az Arabica kávék közül kiemelkedik termésátlagával. Egy hektáron akár 30-40 mázsa zöldkávét is lehet betakarítani belőle, míg más Arabica fajták 15-20 mázsás hozamokat produkálnak.
Ez elsősorban a növény kompakt, bokros habitusának, rövid tenyészidejének és betegségekkel szembeni ellenállóságának köszönhető. A sűrű ültetés és a gépesített betakarítás pedig még tovább növeli a termelékenységet.
Jó minőség és íz
A Catuai nemcsak termésmennyiségben, hanem minőségben is kiemelkedő. A kávé teste közepesen testes, aromája pedig intenzív, kiegyensúlyozott. Jellemző ízjegyei közé tartoznak a csokoládés, mokkás, olykor enyhén gyümölcsös vagy karamellás jegyek.
A Catuai kávék savassága és keserűsége is kellően kiegyensúlyozott, nem tolódik el szélsőségek felé. Ez teszi őket kiválóan alkalmassá mind presszókávéként, mind filteres vagy kapszulás főzési módokhoz.
Ellenállóság a betegségekkel szemben
A Catuai kávénövény erős, betegségekkel szemben ellenálló fajta. Jól tűri a leggyakoribb kávébetegségeket, mint a levélrozsda (Hemileia vastatrix) vagy a kávékeményedés (Coffea berry disease).
Ez a tulajdonság nemcsak a terméshozamot védi, hanem a gazdálkodók számára is előnyös, mivel csökkenti a növényvédelmi ráfordításokat. Az intenzív termesztésre való alkalmasság mellett ez is hozzájárul a Catuai népszerűségéhez.
A Catuai kávé termesztésének elterjedtsége
Brazília, a Catuai hazája
Mivel a Catuai fajta Brazíliában jött létre, ennek az országnak a kávéültetvényein terjedt el a leginkább. Brazília kávétermelésének mintegy 60%-át teszik ki a Catuai ültetvények.
A Catuai legfontosabb termőterületei Brazíliában a Minas Gerais, Sao Paulo és Parana államok. Itt a kedvező éghajlati feltételek, a jó minőségű talajok és a fejlett technológia ideális körülményeket biztosítanak a fajta számára.
Elterjedés más országokban
A Catuai sikerének köszönhetően a fajta termesztése fokozatosan más országokban is elterjedt. Jelentős Catuai ültetvények találhatók Közép-Amerikában (Guatemala, Honduras, Nicaragua), valamint Dél-Amerikában (Kolumbia, Peru).
Kisebb mértékben Afrikában (Kenya, Etiópia) és Ázsiában (Indonézia, Vietnam) is megjelent a Catuai, köszönhetően a fajta alkalmazkodóképességének és kiváló minőségének. Világszerte az Arabica kávék egyik leggyakrabban termesztett változata.
A Catuai kávé értékesítése és felhasználása
Nyersanyagként a kávépiacon
A Catuai kávé iránt nagy a kereslet a nemzetközi kávépiacokon. A kiemelkedő terméshozam és a stabil minőség vonzóvá teszi a feldolgozó és pörkölő üzemek számára.
A zöldkávé-kereskedők előszeretettel vásárolják fel a Catuai tételeket, hiszen kiszámítható mennyiségben és minőségben érkeznek. A pörkölők is szívesen használják a Catuait kávékeverékeikhez, mivel jól kiegészíti más Arabica fajták ízprofilját.
Felhasználás a specialitáskávé-szegmensben
A Catuai kiemelkedő minősége révén a specialty kávék között is előkelő helyet foglal el. A legjobb Catuai kávékat a kávérajongók különleges, egyedi ízélményért keresik.
A legfinomabb Catuai tételeket a specialty kávézók, pörkölők és kávéházak kínálják fel a minőségorientált fogyasztóknak. Ezek a kávék kiváló alapanyagot jelentenek a barista versenyek és kávékóstolók számára is.
Catuai a kiskereskedelemben és a háztartásokban
A Catuai kávé népszerűsége a háztartási felhasználásban is megmutatkozik. A kávékiskereskedők és szupermarketek polcain is gyakran szerepelnek Catuai kávétételek, mind szemeskávé, mind őrölt, kapszulás vagy filteres formában.
A kiváló minőség, a kiegyensúlyozott íz és a jó hozzáférhetőség miatt a háztartási fogyasztók is egyre inkább a Catuai kávét részesítik előnyben a mindennapi kávéfogyasztáshoz.
Összegzés
Összességében elmondható, hogy a Catuai az Arabica kávé egyik legjelentősebb és legsikeresebb fajtája. Kiváló terméseredményei, betegségekkel szembeni ellenállósága és kiegyensúlyozott, finom íze révén világszerte elterjedt a termesztése.
Brazíliában, a fajta szülőhazájában meghatározó szerepet játszik a kávétermelésben. De számos más országban is fontos alapanyagként szolgál a specialitáskávé-ipar és a mindennapi kávéfogyasztás számára egyaránt.
A Catuai a kávétermesztés fejlődésének és a minőségi kávék iránti növekvő igénynek a megtestesítője. Várhatóan továbbra is meghatározó szereplője marad a globális kávépiacnak.