Nagy kávésszótár: Fedezd fel a kávék világát az Affogato-tól az Ír kávé-ig!

Kávéfajták
Kávéfajták
8 Perc olvasás

A kávévilág rendkívül gazdag és sokszínű, tele ízletes különlegességekkel és izgalmas kávékészítési technikákkal. Az alábbi szótárban bemutatjuk a legismertebb kávéitalokat, amelyek között biztosan megtalálod a kedvencedet. Ismerd meg velünk az egyes kávé típusokat, kávéitalokat és válj te is a kávézás szakértőjévé!

Affogato

Az affogato egy ínycsiklandó desszert és kávékülönlegesség egyben. Ez a finomság vanília ízű jégkrémre öntött dupla eszpresszóból áll. Az olvadt jégkrém és a forró eszpresszó tökéletes harmóniát alkot, és különleges élményt nyújt.

Americano

Az Americano egy egyszerű, de rendkívül népszerű kávéital, amely eszpresszó és víz egyenlő arányú keverékéből készül. A víz hozzáadásával a kávé íze enyhül, és a kávé erőssége is csökken.

Arabica

Az Arabica a két fő kávétípus egyike, és érzékenyebb a természeti hatásokra, mint a Robusta. Tengerszint felett 900-2000 méteren terem, és a 15-24 °C közötti hőmérsékletet kedveli. Az Arabica kávészemek hosszúkásak és laposak, és általában magasabb minőségűek a Robustánál. Aromája gazdag, koffeintartalma viszont alacsonyabb, savtartalma pedig kisebb.

Baci

A Baci egy elegáns kávékülönlegesség, amely 2/3 egységnyi eszpresszóból és 1/3 egységnyi folyékony tejszínből készül. Az üvegpohárban tálalt Baci gazdag és krémes ízélményt nyújt.

Barista

A barista a kávépincér és a kávéfőzés mestere, aki elsajátította a kávékészítés és a kávéfelszolgálás művészetét. Ő az, aki a kávézókban és kávéházakban a legjobb minőségű italokat készíti el.

Bica

A Bica egy erős, kis csészéből fogyasztott feketekávé, amely intenzív ízével és aromájával vonzza a kávérajongókat.

Bicerin

A Bicerin egy gazdag kávékülönlegesség, amely forró kakaóból, eszpresszóból, fahéjból és tejhabból áll. Azok számára, akik szeretik a forrócsokit, a Bicerin kötelező próbálni!

Black Eye

A Black Eye egy dupla eszpresszóból készült kávéital, amely rendkívül erős és koncentrált ízélményt nyújt.

Breve

A Breve egy egyszerű, mégis gazdag ital, amely dupla eszpresszóval és ugyanannyi tejjel készül. Krémes textúrája és intenzív íze vonzó választás lehet.

Café au Lait (Tejeskávé)

A Café au Lait egy finom kávéital, amely dupla eszpresszóból és gőzölt tejből áll. Az eszpresszó és a tej harmóniája kiválóan kiegészíti egymást.

Café Bonbon

A Café Bonbon sűrített tejből és dupla eszpresszóból készül, így egy édes és erős ital keletkezik, amely különleges ízélményt nyújt.

Café con Hielo

A Café con Hielo egy frissítő kávéital, amely dupla eszpresszóból és jégből készül. Ideális választás meleg időben.

Café Creme (Caffé Crema)

A Café Creme enyhébb pörkölésű kávészemekből készült eszpresszó, amely lágyabb és krémesebb ízű, mint a hagyományos eszpresszó.

Cafe Lungo

A Café Lungo egy harmad eszpresszóból és kétharmad vízből álló ital, amely enyhébb és nagyobb mennyiségű kávét eredményez, mint az eszpresszó.

Café Noisette

A Café Noisette eszpresszó és mogyorókrém keveréke, amely gazdag és ízletes ital, idealista azok számára, akik szeretik a mogyoró ízét.

Caffe Latte (Tejeskávé)

A Caffe Latte egyharmad eszpresszóból és kétharmad gőzölt tejből készül. Krémes, lágy ital, amely tökéletes reggelire vagy délutáni kávézásra.

Cappuccino Chiaro és Cappuccino Scuro

A Cappuccino Chiaro a cappuccino világos változata, ahol a tejhab a több, a tej pedig a kevesebb. Ezzel szemben a Cappuccino Scuro több tejet tartalmaz, és kevesebb tejhabot.

Cappuccino

A Cappuccino eszpresszóból, tejből és tejhabból áll, egyenlő arányban. Az ízek finom egyensúlyát nyújtja a krémes tejhabbal.

Con Panna

A Con Panna egy eszpresszó, amelyet tejszínhabbal díszítenek. Krémes és édes ízvilágot eredményez, amely tökéletes befejezése lehet egy étkezésnek.

Corretto

A Corretto egy energikus ital, amely három shot eszpresszóból és likőrből készül. Erős koffein- és alkoholtartalma miatt ideális, ha extra lendületre van szükséged.

Cortado

A Cortado tej felforralásával, cukorral és habosra turmixolt eszpresszóval készül. Az így kapott ital krémes, de nem túl édes.

Crema

A Crema a jól elkészített eszpresszó felszínén kialakuló mogyorószínű, vastag réteg, amely a kávé frissességét és aromáját védi meg.

Diplomatakávé

A Diplomatakávé eszpresszóból, tojáslikőrből és tejszínhabból készül. Ez az ital elegáns és gazdag ízélményt nyújt.

Doppio

A Doppio dupla eszpresszót jelent, amely kétszeres mennyiségű kávéból és vízből készül. Az eredmény egy intenzívebb kávéélmény, körülbelül 60 ml kávéval.

Double Latte

A Double Latte egy igazi különlegesség, amely dupla eszpresszót, sok-sok gőzölt tejet és tejhabot tartalmaz. Krémes, gazdag ital.

Dry Cappuccino

A Dry Cappuccino eszpresszóból, kevés forró vízből és sok tejből készül, amely kiemeli a tej ízét, miközben a kávé karakterét is megőrzi.

Espresso Sorbetto

Az Espresso Sorbetto eszpresszóból készült jégkockákat, cukrot és sok tejet tartalmaz, amelyek összemixelésével egy frissítő és ízletes ital jön létre.

Fair Trade

A Fair Trade, vagyis méltányos kereskedelem, olyan irányított kereskedelem, amely biztosítja, hogy a harmadik világbeli termelők méltányos árat kapjanak a terményeikért. A fenntarthatóság és a társadalmi igazságosság fontos alapelvei.

Fermentáció

A fermentáció az erjedés folyamata, amely a nedves eljárás harmadik lépése. Ennek során a kávé magjairól eltávolítják a gyümölcshúst, és kialakul a kávé ízvilága.

Filteres Kávéfőző

A filteres kávéfőző a kávét a gép felső részében elhelyezett filterpapírba helyezett őrölt kávéval érintkezve készíti el. A forró víz átszűrődik a kávén, és lecsöpög az alul lévő tartályba.

Flat White

A Flat White eszpresszóból és sok tejből, vagy tejhabból készül. Az ital gazdag és krémes, intenzív kávéízzel.

Franziskaner

A Franziskaner a Melange egy változata, amelyben a tejhab helyett tejszínhabbal tálalják.

Frappé

A Frappé egy frissítő ital, amely eszpresszóból, jégből és sok tejből készül, ideális a meleg napokra.

Frapuccino

A Frapuccino egy gazdag ital, amely tripla eszpresszót, jeget, karamellt, fagylaltot, tejet és cukrot tartalmaz. Édes és hűsítő választás.

Freddo A és Freddo B

A Freddo A eszpresszóból, karamellből és sok tejből készül, míg a Freddo B tört jéggel és eszpresszóval készül, vagy tört jég és cappuccino kombinációjaként is fogyasztható.

Freddocicino

A Freddocicino dupla ristretto, cukorszirup, hideg tej és jégkockák keverékéből készül, amelyet shakerben kevernek, és egy kis tejhabot is adnak hozzá.

Galao

A Galao eszpresszóból és rengeteg tejhabból áll, amely finom és krémes italt eredményez.

Glace

A Glace eszpresszóból, jégkrémből és csokiból készül, amely tökéletes desszert lehet egy kávés szünethez.

Intenzitás

A kávé intenzitása a pörkölés módjától, a kávé testességétől és keserűségétől függ. A pörkölés időtartama és hőmérséklete befolyásolja a kávé koffeintartalmát és keserűségét.

Irish Coffee

Az Irish Coffee egy különleges ital, amely eszpresszóból, whiskeyből és tejszínhabból készül. Ideális egy kávés délutánra, vagy éjszakai relaxálásra.

Kóstold meg ezeket a különleges kávéitalokat, és fedezd fel a kávézás világának gazdagságát!

Oszd meg a cikket