🍫☕ Kávés Trüffel golyók

Kávéfajták
Kávéfajták
3 Perc olvasás

Recept forrása: Eredeti recept
Recept származási országa: Franciaország
Kategória: Desszert, bonbon

A trüffel golyó egy egyszerű, mégis elegáns csokoládé alapú édesség, amelyet könnyen elkészíthetsz otthon. Az étcsokoládé és a kávé tökéletes harmóniát alkot, így ezek a lágy, olvadós trüffelek garantáltan feldobják a napodat! Díszítheted kakaóporral, mandulával, mogyoróval vagy csokoládéreszelékkel, attól függően, milyen textúrát és ízt szeretnél.


⏳ Elkészítési idő

  • Ganache készítése: 15 perc
  • Hűtés: 1-2 óra
  • Golyók formázása és bevonása: kb. 20 perc
  • Teljes idő: kb. 2,5 óra

🍽 Mennyiség

  • Kb. 15 darab trüffel golyó

🛒 Összetevők

Trüffel alap (ganache):

  • 100 g étcsokoládé (minimum 60%-os kakaótartalmú)
  • 50 ml habtejszín
  • 1 tasak instant kávé (pl. Lingzhi Black Coffee vagy más erős instant kávé)

Bevonat:

  • 100 g étcsokoládé (minimum 60%-os kakaótartalmú)
  • 1 ek olívaolaj (a csokoládé hígításához)
  • 2-3 ek cukrozatlan kakaópor (vagy aprított mogyoró, mandula, csokoládéreszelék, instant kávé stb.)

🥣 Elkészítés

1. A kávés trüffel alap (ganache) elkészítése

  1. A csokoládét törd apró darabokra, és tedd egy hőálló tálba.
  2. A habtejszínt forrald fel, majd vedd le a tűzről, és hagyd kicsit hűlni (kb. 80°C alá).
  3. Add hozzá az instant kávét, és alaposan keverd el benne, hogy feloldódjon.
  4. Öntsd a meleg kávés tejszínt a csokoládéra, és keverd addig, amíg sima, fényes masszát kapsz.
  5. Hagyd szobahőmérsékletűre hűlni, majd tedd hűtőbe 1-2 órára, amíg teljesen megdermed.

2. A trüffel golyók formázása

  1. A megdermedt trüffel masszát vedd ki a hűtőből.
  2. Egy kiskanál segítségével szedj ki kisebb adagokat, és a kezeddel gyorsan formázz golyókat.
    • Fontos: A csokoládé a kezünk melegétől enyhén olvadni fog, ezért gyorsan kell dolgozni!
  3. A kész golyókat tedd vissza a hűtőbe, míg elkészíted a csokoládébevonatot.

3. A trüffel golyók bevonása

  1. Törd össze a második adag csokoládét, és egy kis tálban olvaszd meg mikróban vagy gőz fölött.
  2. Adj hozzá 1 ek olívaolajat, hogy a csokoládé folyósabb legyen.
    • Figyelem! Ne hígítsd vízzel, mert a csokoládé összeugrik.
  3. Egy másik kis tálban készítsd elő a kakaóport, darált mogyorót, mandulát vagy csokoládéreszeléket.
  4. A trüffel golyókat egy villa segítségével forgasd meg az olvasztott csokoládéban, majd helyezd őket sütőpapírra.
  5. Ezután forgasd meg a kakaóporban vagy más díszítő bevonatban.
  6. Helyezd vissza a hűtőbe 20-30 percre, hogy a csokoládé megdermedjen.

🍽 Tálalás

  • A trüffeleket tálald hűtőhidegen, mert így a legfinomabb az állaguk.
  • Ajándéknak is tökéletes, szépen csomagolva igazi meglepetés lehet.
  • Espresso vagy cappuccino mellé különösen finom!

🔥 Tippek és trükkök

  • Minél jobb minőségű csokoládét használsz, annál finomabb lesz a trüffel. Érdemes legalább 60-70%-os kakaótartalmú étcsokit választani.
  • Ha még erősebb kávéízt szeretnél, adj 1 tk instant kávéport a bevonathoz is.
  • Ha szeretnéd alkoholosabbá tenni, 1-2 ek kávélikőrt (pl. Kahlúa vagy Baileys) adhatsz a ganache-hoz.
  • Hűtőben 1 hétig eláll, de biztosan gyorsan elfogy!

Jó étvágyat és élvezd a kávés trüffel golyókat! ☕🍫✨

Oszd meg a cikket