A kávé az egyik legkedveltebb italunk, amely szerte a világon milliók reggelije és szünete nélkülözhetetlen része. A kávékultúra évszázadok óta jelen van az emberiség életében, és a ma élők számára is meghatározó élményt jelent a kávézás. A kávéfajták sokszínűsége és változatossága teszi igazán érdekessé és változatossá ezt az italt.
Ebben a cikkben az egyik legnevesebb és legjelentősebb arabica kávéfajtára, a Brazil kávéra fogunk részletesen kitérni. Megismerkedünk a Brazil kávé történetével, termőterületeivel, feldolgozási módjaival, valamint a legfontosabb jellemzőivel is.
A Brazil kávé története
Az első kávéültetvények megjelenése Brazíliában
A kávétermesztés Brazíliában a 18. században kezdett elterjedni. Az első kávécserjéket 1727-ben hozták be Francia Guyana-ból, és ültették el Pará államban. Innen terjedt el fokozatosan a kávétermesztés az ország többi részére is.
A 19. század elejére Brazília vált a világ legnagyobb kávétermelő országává. A gyarmati időkben a kávétermesztés hajtotta előre az ország gazdasági fejlődését, és meghatározó szerepet játszott Brazília függetlenedési folyamatában is.
A brazil kávétermelés virágkora
A 19. század közepére a Brazil kávé vált a világpiac domináns szereplőjévé. A kedvező éghajlat, a termékenységükről híres brazil földek, valamint a rendelkezésre álló olcsó munkaerő (rabszolgatartás) mind hozzájárultak a brazil kávéipari boom kialakulásához.
1840 és 1889 között a brazil kávéexport mennyisége megnégyszereződött. Kávéból Brazília adta a világpiac 70-80%-át ebben az időszakban. A kávéültetvények jellemzően a délkeleti tartományokban összpontosultak, mint São Paulo, Minas Gerais és Rio de Janeiro.
A kávéágazat átalakulása a 20. században
A 20. század elején azonban a brazil kávétermelés válságba került. A túltermelés, a világpiaci árak zuhanása, valamint a rabszolgamunka felszámolása mind negatívan hatottak az iparágra.
Az 1930-as években a brazil kormány kénytelen volt felvásárolni a kávékészletek nagy részét, hogy a világpiaci árakat stabilizálja. Ez a „kávékontingens” politika a II. világháború után is folytatódott, egészen az 1980-as évekig.
Az 1960-as évektől a brazil kávéágazat fokozatosan modernizálódott. Megjelentek a gépesített ültetvények, a feldolgozás és tárolás is fejlődött. Brazília napjainkra megőrizte vezető pozícióját a globális kávépiac legnagyobb szereplőjeként.
A Brazil kávé termőterületei
Főbb kávétermő régiók Brazíliában
Brazília mérete és változatos természeti adottságai révén számos kiváló kávétermő régióval rendelkezik. A legfontosabbak az alábbiak:
- Minas Gerais állam
- São Paulo állam
- Parana állam
- Espírito Santo állam
- Rio de Janeiro állam
Ezen régiók többsége az ország délkeleti részén található, ahol a klíma, a talaj és a domborzati viszonyok különösen kedvezőek a kávétermesztés számára.
Minas Gerais – a Brazil kávé fellegvára
Minas Gerais állam határozottan kiemelkedik a brazil kávétermelés térképén. Az állam adja Brazília kávétermelésének több mint felét. A legfontosabb kávétermelő körzetek Minas Geraison belül:
- Cerrado régió
- Zona da Mata régió
- Sul de Minas régió
Minas Gerais kedvező talaj- és éghajlati adottságai révén kiváló minőségű, testes és aromás kávét ad. A kávétermesztés hagyományai is itt a legerősebbek Brazíliában.
Egyéb kiemelkedő kávétermő régiók
São Paulo állam a második legfontosabb kávétermelő régió Brazíliában. A világhírű Santos kávé is innen származik. Parana államban a kedvező időjárás miatt a robusztaváltozatok is sikeresen termeszthetők.
Espírito Santo és Rio de Janeiro államokban is jelentős a kávétermesztés, bár volumenben elmaradnak Minas Geraistól. Az itt termesztett kávék inkább a finomabb, édesebb ízvilágukról ismertek.
A Brazil kávé feldolgozása
Száraz feldolgozás
A brazil kávék feldolgozása hagyományosan a száraz eljárás szerint történik. Ennek a módszernek a lényege, hogy a betakarított kávébobokat először alaposan megszárítják, majd ezt követően választják le a maghéjat és a pergamenhártyát.
A szárítás akár 2-3 hétig is eltarthat a napon, szárítókban vagy más módszerekkel. Ezt követi a manuális vagy gépi hántolás, amely során eltávolítják a kávészemekről a pergamenhártyát.
A száraz feldolgozás egyszerű és költséghatékony eljárás, de a minőségi kávék előállításához elengedhetetlen a gondos, precíz munkavégzés.
Nedves feldolgozás
Az utóbbi évtizedekben egyre inkább teret nyer Brazíliában a nedves, ún. mosott eljárás is a kávéfeldolgozásban. Ennek során a frissen betakarított kávébobokat először vízbe áztatják, majd mechanikusan vagy kézi erővel dörzsölik le róluk a gyümölcshéjat.
Ezt követően a kávészemeket megszárítják, majd eltávolítják róluk a pergamenhártyát. A nedves feldolgozás általában finomabb, kiegyensúlyozottabb ízű kávét eredményez, de időigényesebb és költségesebb folyamat.
Speciality kávéfeldolgozás
A legnemesebb brazil kávéknál gyakran alkalmaznak különleges, kézműves feldolgozási eljárásokat is. Ide tartoznak a fermentált, erjesztett vagy karbonizált módszerek, amelyek egyedi ízjegyeket adnak a kávénak.
Emellett a brazil specialty kávétermelők különös figyelmet szentelnek a betakarított kávébab tárolásának, pörkölésének és kiszerelésének is a minőség megőrzése érdekében.
A Brazil kávé jellemzői
Ízharmónia és komplexitás
A brazil arabica kávék általában közepesen testes, kiegyensúlyozott ízvilágukról ismertek. Megtalálható bennük az édes, csoki, dió és karamell ínjegyek harmonikus elegye.
A brazil kávék komplexitása is figyelemre méltó, hiszen az ízjegyek széles spektruma fedezhető fel bennük a savanyútól az édesig, a gyümölcsöstől a krémeséig. Ez a sokszínűség teszi igazán érdekessé és élvezetessé a brazil kávék fogyasztását.
Kiegyensúlyozott savanyúság
A brazil kávékra általában a közepesen alacsony, de kellően érzékelhető savanyúság a jellemző. Ez adja meg a kávék frissességét és élénkségét, de nem tolódik el a kellemetlen, csípős irányba.
A savanyúság mértékét a termőhely, a feldolgozás módja és a pörkölés foka is befolyásolja. A specialty brazil kávékban a savanyúság finoman, harmonikusan illeszkedik a többi ízjegybe.
Test és testesség
A brazil arabica kávék között számos testes, krémes, sima textúrájú példány található. Ez elsősorban a termőhely, a magasság és az érési időszak függvénye.
A Minas Gerais és São Paulo régiókban termesztett kávék jellemzően testesebb, olajos szerkezetűek. Ezzel szemben a Parana, Espírito Santo és Rio de Janeiro kávéi inkább közepes testűek.
Aromaintenzitás és -tartósság
A brazil kávék az átlagosnál erőteljesebb, intenzívebb aromákkal rendelkeznek. Megtalálhatók bennük a csokoládés, diós, karamelles, olykor gyümölcsös jegyek.
Emellett a brazil kávék aromája viszonylag tartós is a fogyasztás során. Ez részben a gondos feldolgozásnak, részben pedig a termőhely adottságainak köszönhető.
Minőségi brazil kávék
Specialty brazil kávék
A specialty kategóriába tartozó brazil kávék kiemelkedő minőségű, különleges ízvilágú termékek. Ezeket általában kisebb, gondosan kezelt ültetvényeken állítják elő.
A specialty brazil kávék között találhatunk természetesen erjesztett, különleges pörkölésű, egyetlen termőhelyről származó „single origin” és kevert „blend” kávékat is. Közös jellemzőjük a komplexitás, a kiegyensúlyozottság és a kiváló minőség.
Santos kávé
A Santos kávé Brazília leghíresebb és legismertebb specialty kávéja. A Baixada Santista régióban, São Paulo államban termesztik, és világszerte elismerésnek örvend.
A Santos kávé aromája intenzív, ízjegyei között megtalálhatók a csokoládé, a dió és az édes fűszerek. Közepesen testes, selymes textúrájú és kiegyensúlyozott savanyúságú ital.
Bourbon kávé
A Bourbon kávévariáns szintén kiemelkedő minőségű brazil speciality. Elsősorban Minas Gerais állam magasabb régióiban, a Zona da Mata körzetben termesztik.
A Bourbon kávék jellemzően könnyedek, elegánsak, csokoládés és virágos aromával rendelkeznek. Savanyúságuk is finoman integrálódik a többi ízjegybe.
Konklúzió
A brazil kávék sokszínűsége, minősége és történelmi jelentősége vitathatatlan. Brazília nemcsak a legnagyobb, de egyben a legváltozatosabb kávétermelő is a világon. A brazil speciality kávék pedig igazi csemegét jelentenek a minőségi kávék kedvelői számára.
A brazil kávék komplexitása, kiegyensúlyozottsága és egyedi aromavilága megkerülhetetlen szerepet tölt be a globális kávéfogyasztási trendekben. Érdemes felfedezni és megízlelni ennek a nagyszerű kávénemzetnek a kincseit.