🫐☕ Áfonyás cupcake lágy kávéhabbal

Kávéfajták
Kávéfajták
3 Perc olvasás

Recept forrása: Saját fejlesztésű recept
Recept származási országa: Nemzetközi
Kategória: Desszert, sütemény


⏳ Elkészítési idő

  • Előkészítés: 15 perc
  • Sütés: 20-25 perc
  • Hűtés: 30 perc
  • Összesen: kb. 1 óra

🍽 Mennyiség

  • 12 közepes méretű cupcake

🛒 Összetevők

Cupcake tészta:

  • 200 g finomliszt
  • 120 g cukor
  • 1 csomag sütőpor (12 g)
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 100 ml tej
  • 80 ml olaj vagy olvasztott vaj
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 150 g friss vagy fagyasztott áfonya (ha fagyasztott, ne olvaszd ki előre)

Lágy kávéhab:

  • 250 ml habtejszín (30-35%-os, hideg)
  • 2 ek porcukor
  • 1 tk instant kávépor (vagy 1 ek erős eszpresszó, kihűtve)
  • 1 tk vaníliakivonat

Díszítéshez:

  • Friss áfonya
  • Kávébab vagy csokoládéreszelék

🥣 Elkészítés

Cupcake tészta:

  1. Előkészítés: Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és készíts elő egy muffin tepsit papírkapszlikkal.
  2. Száraz hozzávalók keverése: Egy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport és sót.
  3. Nedves hozzávalók keverése: Egy másik tálban verd fel a tojást, add hozzá a tejet, az olajat (vagy vajat) és a vaníliakivonatot.
  4. Tészta összeállítása: Öntsd a nedves keveréket a száraz hozzávalókhoz, és keverd össze, de ne dolgozd túl.
  5. Áfonya hozzáadása: Forgasd bele óvatosan az áfonyát.
  6. Sütés: Kanalazd a tésztát a muffin formákba, kb. ¾ részig töltsd meg őket. Süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz, és a beleszúrt fogpiszkáló tisztán kijön.
  7. Hűtés: Hagyd a cupcake-eket teljesen kihűlni, mielőtt a habot rátennéd.

Lágy kávéhab:

  1. A hideg habtejszínt verd fel félig kemény habbá.
  2. Add hozzá a porcukrot, a vaníliát és az instant kávéport vagy eszpresszót.
  3. Verd tovább, amíg lágy, krémes állagot nem kapsz (ne verd túl, hogy ne legyen darabos).

Díszítés:

  1. A kávéhabot habzsákba töltsd, és nyomd a kihűlt cupcake-ek tetejére.
  2. Friss áfonyával, csokoládéreszelékkel vagy egy-egy kávébabbal díszítheted.

🍽 Tálalás

  • Frissen fogyasztva a legfinomabb, de légmentesen záródó dobozban 1-2 napig eláll a hűtőben.
  • Kínálhatod egy csésze frissen főzött kávéval vagy jegeskávéval.

🔥 Tippek és trükkök

  • Ha még intenzívebb kávéízt szeretnél, a tésztába is keverhetsz 1 tk instant kávéport.
  • A tejet helyettesítheted mandulatejjel vagy görög joghurttal a gazdagabb textúráért.
  • Ha különlegesebbé tennéd, egy kis karamellcsorgatással is feldobhatod a kávéhab tetejét.

Jó sütést és élvezd az áfonyás-kávés cupcake-eket! 🫐☕🧁

Oszd meg a cikket