Recept forrása: Eredeti recept
Recept származási országa: Nemzetközi
Kategória: Desszert, gluténmentes sütemény
Ez a könnyű, lágy sütemény kiválóan illik a reggeli kávé mellé, de desszertként is tökéletes. Gluténmentes, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják.
⏳ Elkészítési idő
- Előkészítés: 40 perc
- Sütés: 35 perc
- Teljes idő: kb. 1 óra 15 perc
🍽 Mennyiség
- 8-10 adag
🛒 Összetevők
- 4 tojásfehérje
- 60 ml magolaj (pl. napraforgó-, repce- vagy mandulaolaj)
- 100 ml frissen főzött kávé (langyosra hűtve)
- 150 g porcukor
- 1 g só
- 75 g burgonyakeményítő
- 30 g rizsliszt
- 40 g kukoricakeményítő
- ½ citrom reszelt héja
- 8 g szárított élesztő
- 0,5 g vaníliapor vagy 1 tk vaníliakivonat
🥣 Elkészítés
- Kávé előkészítése: Főzd le a kávét, majd hagyd langyosra hűlni.
- Tojások előkészítése: Válaszd szét a tojásokat, és a fehérjéket tedd félre.
- Nedves hozzávalók keverése: Egy tálban keverd össze a kávét az olajjal és a reszelt citromhéjjal.
- Száraz hozzávalók előkészítése: Szitáld össze a rizslisztet, a burgonya- és kukoricakeményítőt, majd add hozzá a szárított élesztőt, a porcukrot és a vaníliát.
- Tojáshab felverése: A tojásfehérjéket egy csipet sóval verd kemény habbá.
- Tészta összeállítása: Óvatosan forgasd bele a felvert tojásfehérjét a száraz hozzávalókhoz, hogy a tészta könnyű és levegős maradjon.
- Formázás és sütés: Vajazz ki mini tortaformákat vagy muffin formákat, és öntsd bele a tésztát.
- Sütés: 150°C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 35 percig, amíg a teteje aranybarna lesz és a beleszúrt fogpiszkáló tisztán kijön.
- Hűtés: Hagyd a süteményeket 10 percig a formában, majd helyezd őket rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
🍽 Tálalás
- Porcukorral meghintve, friss bogyós gyümölcsökkel vagy egy csésze kávéval tálald.
- Tejszínhabbal vagy kávékrémmel is feldobhatod.
🔥 Tippek és trükkök
- Ha még intenzívebb kávéízt szeretnél, adj a tésztához 1 tk instant kávéport.
- Ha puhább, szaftosabb állagot szeretnél, egy kis mandulalisztet is adhatsz a keverékhez (30 g rizsliszt helyett 20 g rizsliszt + 10 g mandulaliszt).
- A süteményt légmentesen záródó dobozban 2-3 napig frissen tarthatod.
Jó sütést és élvezd ezt a könnyed, gluténmentes kávés süteményt! ☕🍰